2. del vaj (biokemija in molekularna biologija živil): 27
ur, poletni semester 4. letnika univerzitetnega
študija biokemije; samo za študente sklopa C
NOVO: dodatna slika pri analizi mesa (24.5.)
Navodila za vaje so v formatu PDF (33 strani) - prosim, da si jih natisnete in nosite s seboj na vaje.
Na 5. strani navodil je tabela z razporedom vaj po terminih.
Prosim, da se na vaje pripravite, saj bodo uvodi v laboratorijsko delo
sorazmerno kratki.
Teme po datumih:
(št. leto 2006/07)
datum |
tema |
17. maj |
Določanje deleža koruzne moke v pšenični. |
18. maj |
Določanje vrstne sestave mešanega mesa, 1. del:
izolacija DNA |
24. maj |
Določanje vrstne sestave mešanega mesa, 2. del:
PCR in analiza (elektroferogram [negativ] - označevalci velikosti so lestvica
100 bp)
- ko smo prvič pogledali gel, so se videli še šibli
fragmenti, ki jih na tej sliki ni (več). Primerjaj tudi elektroferogram
s ponavljalne vaje (vzorec 4: enak označevalec velikosti in dva različna volumna produkta PCR). |
25. maj |
Ugotavljanje prisotnosti gensko spremenjenih
organizmov v hrani, 1. del: izolacija DNA in določanje koncentracije. PCR. |
31. maj |
Ugotavljanje prisotnosti gensko spremenjenih
organizmov v hrani, 2. del (elektroferogram
[negativ] - označevalci velikosti kot zgoraj). Test genotoksičnosti
različnih živil - analiza. Kontrola pasterizacije mleka; Določanje
prisotnosti mikrobov v hrani (teor.) |
vp. številka 30011xxx |
točk (od 20
možnih) za 2. del |
% |
točk (od 5
možnih) za 1. del |
% |
povprečje
obeh delov kolokvija [%] |
ocena vaj |
Zadnja sprememba: 12. junija 2007 (slika s ponavljalne vaje - meso).